kumho_arns-media_ploeg.jpg

Hermen Kobus wint de East Belgian Rally

Eindelijk! Hermen Kobus heeft zijn eerste grote internationale overwinning te pakken. In de East Belgian Rally, de voorlaatste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap, stuurde Hermen zijn Skoda Fabia R5 in de kleuren van Kroon Oil en op Kumho's naar de overwinning. De volledige Belgische top werd geklopt in een superspannende finale.

Na de ontgoocheling van de Hellendoorn Rally was Hermen Kobus voorzichtig in zijn voorspelling voor de East Belgian Rally, zijn lievelingswedstrijd van het Belgisch kampioenschap waar hij al twee keer op het podium stond. Maar, na de verkenning van het parcours was het vertrouwen al toegenomen.

"Dit parcours is ongelofelijk mooi en ik ga zeker proberen om in de buurt te blijven van Freddy Loix. Ondertussen ben ik ook verlost van de griep die me hinderde in Hellendoorn, dus ik ben er klaar voor," lachte Hermen vrijdag voor de start.

Met een eerste snelste tijd op de vijfde proef bewezen Hermen en zijn vaste copiloot Erik de Wild dat ze vooraan mee konden strijden voor de overwinning.

Kobus EBR

"We hebben vandaag bijstand van een ingenieur van Skoda, die ook werkt voor Freddy Loix. Dat maakt een serieus verschil, want hij kan de mapping van de motor aanpassen, waardoor we dichter tegen de maximale turboboost kunnen rijden. Ik probeer de aansluiting te houden met Freddy en Kris Princen, om hen dan vanavond, in het donker, te verrassen..."

Nadat Belgisch kampioen Freddy Loix moest opgeven met een defect differentieel, gingen drie piloten met een miniem verschil de slotronde in. Verschueren stond aan de leiding met 2"2 voorsprong op Hermen Kobus en 2"3 op Kris Princen. Er waren nog drie proeven te rijden... in het donker. Op de eerste was Princen de snelste, maar hij pakte maar 0"3 op Hermen, terwijl Verschueren 4"2 liet liggen. De Peugeot-piloot nam de leiding over, maar Hermen volgde op 0"2. Op de voorlaatste proef was Kobus 1" sneller dan Princen, waardoor de man uit Lichtenvoorde met 0"8 voorsprong aan de slotproef kon beginnen. En, op die slotproef was hij nog eens 1"5 sneller dan de voormalige Belgische kampioen. De zege was binnen voor Hermen Kobus en Erik de Wild! De ontlading was enorm.

"Eindelijk! De eerste is binnen en het is een prachtige zege, want alle toppers stonden hier aan de start en de East Belgian is volgens alle piloten een van de moeilijkste en mooiste wedstrijden van België. Het tempo lag de ganse dag enorm hoog. Op de laatste proef dacht ik zelfs dat we het niet zouden halen, want mijn eerste remzone was niet perfect. Ik moet Freddy Loix ook bedanken, want we mochten zijn "side pods" gebruiken in het donker, want die hadden we stuk gereden in Hellendoorn," lachte Hermen, die zijn pa Gerrit bij de finish meteen in de feestvreugde betrok. "Deze zege bewijst ook dat we met de Skoda Fabia R5 een auto hebben die kan winnen. Wat een ongelofelijk spannende finale!"

Ook bij Erik de Wild was de voldoening enorm: "Voor de laatste drie proeven werd al verteld dat we wel zouden winnen, omdat Hermen hier al twee keer in het donker erg snelle tijden reed. Maar, daardoor verhoogde de druk nog meer, want we mochten zelf zeker niet denken dat het wel zou lukken. We moesten de focus houden en maximaal aanvallen, want Princen is een absolute topper en hij rijdt met de auto van Peugeot België. Ik heb nog nooit zo een spannende wedstrijd gereden. De ganse dag streden we voor tienden van een seconde, met een vijftal piloten..."

Het feestje bij de familie Kobus was compleet, want ook de 21-jarige broer van Hermen, Gert-Jan, reed een sterke wedstrijd. Met zijn Ford Fiesta R2 eindigde Gert-Jan op de 12de plaats algemeen en won hij de strijd in de sterk bezette categorie RC4. Als snelste jongere won hij de Junior Award, goed voor een gratis inschrijving voor de volgende manche van het BRC, de Condroz Rally.

logo Reconsales s

Design by: Arns Media

 

disclaimer

 

Joomla dark templates by template joomla